Fer més fàcil el postpart i la tornada a casa amb un nadó
7/1/2021

Fer més fàcil el postpart i la tornada a casa amb un nadó

Amb l’objectiu que la mare després del part pugui aconseguir un benestar físic, psicològic i emocional, l’equip de llevadores de la Unitat d’atenció a la dona i la infància de la Clínica Sant Josep de Manresa continua oferint el servei d’atenció postpart a domicili seguint les mesures marcades per la Covid-19. I és que és en aquest moment, a l’arribar a casa, quan a les mares els apareixen dubtes, pors i els afloren sentiments contradictoris.

A partir del moment en què una dona sap que està embarassada, comença una etapa en què tot se sol preparar amb molta il·lusió. Des d’imaginar com serà el seu fill o la seva filla, passant per quina serà la roba que li posarà el dia que neixi, o pensant en com es dirà... Però un cop hagi parit i arribi a casa amb el nadó, què passarà? És just en el moment posterior en sortir de l’hospital i arribar a casa que, a moltes mares, els comencen a sorgir moltes preguntes, algunes pors i afloren sentiments totalment contradictoris. En aquest moment, comença l’anomenat puerperi, un període de temps, que sol allargar-se al voltant de sis setmanes, comprès entre el final del part i fins que l’organisme de la mare retorna a l’estat anterior a la gestació.

El postpart, un període de canvis físics i emocionals

Durant l’etapa que anomenem postpart, la mare viu de forma progressiva un conjunt de transformacions anatòmiques i funcionals. Un dels exemples d’aquest període és quan finalitzen les modificacions de les mames iniciades durant la gestació del nadó i s’inicia la lactància. Però un dels fets característics d’aquesta etapa és l’adaptació emocional i també de reorganització dins l’àmbit familiar.

Tot i que la mare estigui feliç i il·lusionada pel naixement del seu fill o filla, un dels fets més habituals és que visqui una inestabilitat emocional, causada pel nou procés d’adaptació, pel cansament viscut durant el moment del part, pels canvis hormonals... Aquests motius fan que la nova mare tingui la necessitat de comptar amb un bon suport i acompanyament per part de professionals de l’àmbit de la salut. Especialment de les llevadores, perquè pugui superar aquesta inestabilitat emocional –que en alguns casos pot arribar a derivar en una depressió postpart–, i que tots els dubtes i petits problemes que puguin sorgir durant aquesta etapa quedin resolts.

El puerperi domiciliari, adaptat en època de Covid-19

L’equip de llevadores de la Unitat d’atenció a la dona i la infància de la Clínica Sant Josep va posar en marxa, fa anys, el servei de puerperi domiciliari amb l’objectiu d’acompanyar a les mares durant les setmanes de postpart i donar-los el suport, la informació i l’assessorament necessari davant les incerteses o les problemàtiques amb què es troben amb la cura del nounat. D’entre les consultes més freqüents que reben les llevadores hi ha la dificultat que el nadó s’agafi de forma correcta al pit per la lactància, el dubte de si el nounat queda tip després de mamar o els alts i baixos que viu la mare després del part.

Avui, a causa de l’estat de pandèmia a Catalunya, les llevadores de la Clínica Sant Josep s’han adaptat a les noves mesures sanitàries per poder continuar oferint aquest servei de puerperi a casa. Quan una mare demana una visita a domicili, el primer que fa l’equip de llevadores és contactar-hi a través de telèfon o de videotrucada per poder escoltar aquella mare i detectar quins són els principals problemes o dubtes que té. Sempre que és possible, s’intenta solucionar mitjançant la via telemàtica. Si la llevadora en fa una valoració indicant que la mare requereix una atenció presencial per les seves característiques o les del nadó, la professional es desplaça fins al domicili. I ho fa seguint totes les mesures i els protocols de seguretat establerts per la Covid-19 (EPI’s, distància de seguretat...). En aquest cas, es demana a les famílies que quan rebin la visita de la llevadora a domicili que només hi hagi la mare i el nadó, sense la presència de cap acompanyant. Així, es poden assegurar les màximes garanties de seguretat per ambdues parts.

Neus Garriga
Coordinadora d'Infermeria Obstètrica i Ginecològica (Llevadores) de la Clínica Sant Josep
Cap d'unitat de les Sales de Part d'Althaia