La importància de l’ortodòncia durant les primeres etapes de la vida
10/3/2021

La importància de l’ortodòncia durant les primeres etapes de la vida

Amb l’ajuda de tractaments d’ortodòncia es pot aconseguir una correcta posició de totes les dents, en relació als maxil·lars i l’articulació que els uneix, per tal d’assegurar el correcte funcionament del sistema masticatori de cada persona. També l’ortodòncia busca aconseguir un equilibri de la boca i la cara, i millorar l’estètica facial.

Quan es recomana als pares que portin al seus fills a l’ortodontista?

A l’IOMA recomanem fer la primera visita a l’ortodontista als 6 anys, que és quan podem comprovar que el sistema masticatori s’estigui desenvolupant correctament i que no hi hagi cap problema d’una mala posició dental, una maloclusió (és a dir, un tancament incorrecte de la boca) o alteracions del creixement ossi.

Per què en aquesta edat?

Primer de tot, cal destacar que si els pares identifiquen algun problema abans, als 3 o 4 anys, ja es pot fer una primera visita a l’odontopediatra. Però, en general, diem aproximadament als 6 anys perquè és quan  comencen a erupcionar els primers molars definitius, moment en què es forma l’estructura bàsica de la mossegada. També és una edat en la que si veiem que els maxil·lars no creixen bé (per exemple, que el maxil·lar superior creix més que l’inferior, o a l’inrevés) doncs podem realitzar un tractament modificar i guiar el creixement dels maxil·lars.

Quins tipus d’aparells d’ortodòncia hi ha per a nens?

Per poder prevenir o corregir algunes patologies dentals existeix el tractament amb aparells d’ortodòncia, que n’hi ha de dos tipus:

  • Els aparells d’ortodòncia interceptiva que, com el seu nom indica, serveixen per interceptar una maloclusió que s’està formant. Ens ajuden a portar els maxil·lars a una posició adequada i també prevenen la falta d’espai. Segons la maloclusió, podem utilitzar aparells fixes, que van enganxats, o aparells removibles, de posar i treure. Aquests últims els podem fer de colors i amb dibuixos, o bé transparents. I generalment el tractament s’inicia i s’acaba quan encara hi han dents de llet.
  • Els aparells d’ortodòncia correctiva que estan indicats quan ja han erupcionat totes les dents definitives (a excepció dels queixals del seny), i els fem servir corregir problemes de funció, salut i estètica. D’aquest tipus d’aparells, n’hi ha de dos tipus. Per una banda, hi ha els brackets, que són fixes i que es col·loquen a la part exterior o interior de cada dent, i per altra, els alineadors transparents, que són de posar i treure, més còmodes, més discrets i que permeten una millor higiene dental.

Un pot pensar que si hi ha dents de llet potser es pot retardar el tractament d’ortodòncia. Quina funció tenen aquestes dents temporals?

Les dents temporals ens indiquen on erupcionaran les dents definitives, i també ens mantenen el seu espai. Si perdem una dent de llet abans d’hora, és molt important mantenir l’espai perquè després pugui erupcionar la dent definitiva. Pel que fa als tractaments d’ortodòncia, si que és cert que moltes vegades ens esperem a tenir les dents definitives per iniciar el tractament. No obstant, quan hi ha una alteració en els maxil·lars, és molt important diagnosticar-ho abans per tractar-ho a temps. 

Moltes vegades ens trobem amb adolescents que vénen per primera vegada a la consulta als 13, 14 o 15 anys, que ja tenen totes les dents definitives, o bé sense creixement o a punt de finalitzar-lo, i que presenten un problema de posició dels maxil·lars important. En aquests casos, ja és massa tard per poder fer un tractament d’ortodòncia interceptiva i modificar o millorar la posició dels ossos. Això fa que no ens quedi una altra opció que portar les dents una mica al límit del seu os amb ortodòncia correctiva, o bé treure alguna dent, o fins i tot esperar a que siguin majors d’edat i realitzar una intervenció quirúrgica de cirurgia ortognàtica per posicionar correctament els maxil·lars.

Quins problemes específics trobeu en infants?

Doncs des de problemes de falta d’espai, que no permet que erupcionin bé les dents definitives, fins a malposició de les dents i dels maxil·lars. Tot això pot estar provocat per hàbits com l’ús prolongat del xumet (no es recomana més enllà dels dos anys), la succió digital, la deglució atípica (no empassar saliva correctament), la respiració oral, fer dieta massa tova... o bé per motius hereditaris que no es poden evitar. 

Com és el període d’adaptació en un infant i quins són els principals aspectes a tenir en compte?

Els nens s’adapten molt bé a tots els aparells d’ortodòncia, molt millor que quan tractem a un adult. El temps d’adaptació depèn molt de cadascú i del tipus d’aparell, però generalment sol ser de 3 a 4 dies, com a molt 15 dies.

Un dels principals aspectes a tenir en compte és que si es porten aparells fixes, que van enganxats a les dents, s’acumula més placa dental, més restes de menjar, i si no hi ha una bona higiene, s’afavoreix l’aparició de càries. Amb els aparells removibles, de posar i treure, el risc de càries es redueix, però és necessari un correcte compliment perquè el tractament funcioni. És a dir, el pacient ha de col·laborar i portar-los el temps indicat.


Dra. Roser Padró
Ortodontista de l’Institut d’Odontologia i Maxil·lofacial Avançada (IOMA) de la Clínica Sant Josep