L'odontologia digital, la clau de l'èxit per oferir solucions 100% personalitzades
30/11/2020

L'odontologia digital, la clau de l'èxit per oferir solucions 100% personalitzades

Rapidesa, predictibilitat, fiabilitat i una major satisfacció del resultat són alguns dels principals avantatges que beneficia tant a pacients com a professionals de l’Institut d’Odontologia i Maxil·lofacial Avançada

Ser digital i avançar cap al futur o ser tradicional i ancorar-se al passat. Des que va posar en marxa aquest centre l’any 2017, l’equip de professionals de l’Institut d’Odontologia i Maxil·lofacial Avançada (IOMA) de la Clínica Sant Josep de Manresa tenia molt clara quina era la resposta: l’odontologia digital. Un nou concepte en el camp de l’odontologia i la cirurgia maxil·lofacial que, en els darrers anys, ha avançat molt gràcies a la introducció de tecnologies d’avantguarda que ens permeten que els fluxos de treball siguin totalment digitals i ens donen la possibilitat d’oferir un tractament personalitzat a cada pacient.

Per aconseguir tancar el cercle perquè tots els processos de treball fossin digitals, fa uns mesos a l’IOMA ens va dotar d’un nou escàner intraoral, que ofereix diversos avantatges i beneficis tant per als pacients com per als professionals que l’utilitzen.

Aquest escàner intraoral és un dispositiu electrònic que, mitjançant un software, permet capturar imatges òptiques directament de la boca del pacient, extraient-ne unes impressions en 3D i a color. A diferència de la presa d’impressió tradicional de la boca d’un pacient –feta amb guix i alginat–, la impressió digital permet obtenir una impressió totalment precisa i molt més fiable a l’hora de realitzar qualsevol tipus de tractament odontològic, ja sigui per la col·locació d’un implant o per la creació d’una pròtesi totalment personalitzada. I gràcies a l’escanejat intraoral, que és el primer pas que fem en un pacient, hi podem sumar informació addicional molt útil com les fotografies o el TAC dental. I amb l’ajuda del software podem superposar tota aquesta informació i fer estudis previs abans de tocar la boca del pacient, podent veure de manera virtual els moviments si es tracta d’ortodòncia o de col·locar els implants si es tracta de cirurgia. També és en aquest moment que s’escull el tipus de material més adequat si s’ha d’elaborar una pròtesi, i a IOMA fem una aposta pels materials biocompatibles.

Odontologia digital, un món ple d’avantatges

La incorporació de tota aquesta tecnologia fa que a l’IOMA puguem oferir amb l’odontologia digital molts més avantatges si es compara amb l’odontologia tradicional. A més de la comoditat que suposa l’escanejat intraoral tant per al pacient com per al professional, un d’ells és la rapidesa, ja que disminueixen els temps en què el pacient és a la consulta –un fet important avui en època de la Covid-19– i es redueix la durada del tractament.

L’ús d’aquestes noves tecnologies (equips digitals, softwares, impressions en 3D...) ens permet saber des de l’inici quin serà el desenllaç del tractament, gràcies a la planificació prèvia que en podem fer. I, a més, els nivells de precisió són molt alts. La digitalització dels processos i tractaments fa que creixi la satisfacció dels pacients perquè veuen que els resultats són de qualitat i just allò que esperaven, sense sorpreses d’última hora.


Dr. Javier Mareque
Odontòleg i cirurgià maxil·lofacial i coordinador de l’IOMA