Potser tinc cataractes?
1/2/2019

Potser tinc cataractes?

La cataracta és l’opacificació total o parcial del cristal·lí

És a dir, el cristal·lí, que és la lent natural de l’ull, es va tornant opac de manera que impedeix el pas dels raigs de llum i, com a conseqüència, es redueix progressivament la visió. Normalment, l’aparició d’una cataracta s’associa a l’edat, encara que pot ser congènita o produir-se per traumatismes. Habitualment, la pèrdua de la seva transparència es produeix de manera progressiva i lenta, per la qual cosa pot no apreciar-se durant molt de temps.

La causa més freqüent és la relacionada amb l’edat, per envelliment del cristal·lí. La seva incidència és del 50% en persones entre els 65 i 75 anys i del 75% per sobre dels 75 anys. També apareixen en persones més joves de forma congènita o associades a miopia alta, glaucoma, diabetis, ús de medicaments amb cortisona durant molt de temps, després d’un traumatisme ocular i, moltes vegades, sense causa aparent.

Quins símptomes produeix?

Una cataracta pot ser la causa per la qual una imatge nítida es torni borrosa, els colors brillants s’apaguin o la visió nocturna disminueixi; o la raó per la qual les ulleres de lectura o les progressives semblen no servir ja d’ajuda. De vegades apareix una miopia que mai havia existit, és a dir, es veuen desenfocats els objectes llunyans i és més fàcil llegir sense ulleres quan abans eren imprescindibles. Notareu que, en un breu espai de temps, heu de canviar diverses vegades les lents de les ulleres.

El tractament per eliminar la cataracta

La cataracta no pot corregir-se amb ulleres ni col·liris i els intents per evitar el seu desenvolupament no han tingut èxit. Actualment, l’únic tractament eficaç és la cirurgia. La tècnica quirúrgica que s’utilitza en gairebé el 100% dels casos de cataracta és la facoemulsificació, utilitzant energia ultrasònica. Aquesta tècnica consisteix en l’extracció del cristal·lí i la substitució del mateix per una lent intraocular.

 

Dr. Josep Badal
Coordinador de l’especialitat d’Oftalmologia de la Clínica Sant Josep