Sovint és necessari l’ajuda d’un professional quan una persona vol deixar de fumar
16/2/2021

Sovint és necessari l’ajuda d’un professional quan una persona vol deixar de fumar

Amb l’objectiu d’ajudar aquelles persones que volen deixar de fumar, la Clínica Sant Josep ha posat en marxa una consulta de deshabituació del tabac. A l’entorn d’un 70% de la població que fuma té la intenció de deixar de fumar, però només un 2% aconsegueix deixar-ho.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), abans de l’aparició de la Covid-19, el tabaquisme era considerat l’epidèmia del segle XXI. Encara que hi ha molta gent que no n’és conscient, és important destacar que el tabaquisme és una malaltia addictiva crònica. I és que, a dia d’avui, un 24% de la població a Catalunya fuma i, a més, cada hora una persona mor a causa d’una malaltia relacionada amb el tabac.

Aquestes dades força preocupants han estat un dels detonants perquè, des de l’any passat, a la Clínica poséssim en marxa una nova consulta privada de deshabituació tabàquica. Un nou servei que se suma a les accions i els programes impulsats per la Comissió Hospital Sense Fum d’Althaia, que des de l’any 2004 treballa per ajudar a deixar de fumar tant a professionals com a usuaris.

Aquesta nova consulta va néixer amb un doble objectiu. Per una banda, ajudar a aquelles persones que volen deixar de fumar i, per altra, que aquesta problemàtica sigui tractada com una malaltia. I és que s’ha demostrat que el consum de tabac, en qualsevol de les seves formes, empitjora el curs de les malalties respiratòries, sent un factor de risc molt important de les malalties cardiovasculars i oncològiques, així com també en la diabetis. I, en aquests moments, en què convivim amb el coronavirus SARS-CoV-2, l’evidència científica està demostrant que les persones que fumen tenen un risc més elevat de desenvolupar de forma més greu els símptomes de la Covid-19.

Les etapes del procés de deshabituació tabàquica

Tot i que hi ha persones que han pogut deixar el tabac sense l’ajuda de cap professional o tractament, hi ha força gent que necessita l’ajuda de professionals de la salut per aconseguir-ho, ja que deixar de fumar no és fàcil ni existeix cap fórmula màgica.

En línies generals, quan una persona vol deixar de fumar sol seguir un patró de comportament, en què passa per una seqüència d’etapes concretes:

  • Etapa de precontemplació: quan la persona no s’ha plantejat seriosament deixar de fumar i es nega a reconèixer el propi problema.
  • Etapa de contemplació: moment en què la persona comença a tenir dubtes i manté una determinada conducta, però es mostra més receptiu a la informació i a les possibles solucions per deixar de fumar que li ofereix un professional.
  • Fase de preparació: quan la persona ja està disposada a deixar de fumar i vol fer un intent seriós en els propers sis mesos. A més, ja ha fet alguns passos per eliminar el tabac de la vida. Si per deixar de fumar recorren a un suport assistencial com el que ofereix la Clínica Sant Josep es fa una primera visita. Durant aquesta sessió es fa una entrevista en profunditat, es controla la pressió arterial i es mira el pes, ja que la variació d’aquest pot influir al llarg del procés. En principi, no es fa cap analítica, a excepció que el metge internista diagnostiqui que hi ha alteracions greus.
  • Fase d’acció: és l’anomenat dia D, la data que escullen per iniciar el procés de deshabituació tabàquica total. En cada cas, s’analitza si la persona ha de rebre l’ajuda d’un tractament farmacològic per superar l’anomenat síndrome d’abstinència. Aquesta fase sol allargar-se uns sis mesos.
  • Fase de manteniment: un cop superada la fase d’acció, es fa un seguiment i acompanyament a la persona que ha deixat de fumar durant sis mesos més. L’objectiu d’aquest estadi és mantenir els canvis que ha anat aconseguint a través de la modificació del seu estil de vida i prevenir-los de possibles recaigudes.

Quan ha passat un any des del dia D es considera que la persona ja està deshabituada i no necessita de l’acompanyament d’un professional de la salut. En aquest moment finalitza el procés de deshabituació tabàquica. Tot i així, si un pacient recau, els professionals l’ajuden a tornar a començar tot el procés.

Lídia Rubio
Infermera de la Clínica Sant Josep i coordinadora de la Comissió Hospital Sense Fum d’Althaia