Com mantenir les al·lèrgies respiratòries sota control
31/3/2022

Com mantenir les al·lèrgies respiratòries sota control

L’equip d’al·lergòlogues de la Clínica Sant Josep dona una sèrie de recomanacions per evitar brots al·lèrgics durant la pol·linització

Després de dos anys amb un ús intensiu de les mascaretes, l’equip d’Al·lergologia de la Clínica Sant Josep es prepara per un increment de pacients amb algun símptoma de patir una al·lèrgia. Com comenta la Dra. Laia Ferré, al·lergòloga pediàtrica de la Clínica, “la retirada de les mascaretes als exteriors fa que tothom torni a estar exposats als al·lergògens i, per tant, ens trobarem amb casos de persones que fins ara no havien tingut cap símptoma al·lèrgic”.

Precisament, la zona on vivim de la Catalunya Central agrupa una gran quantitat d’arbres i plantes  que són potencialment al·lergògenes, com són les gramínies, el xiprer, la parietària, l’olivera o el plataner, entre altres, que provoquen esternuts, mucositat, irritació ocular, tos, ofec i xiultes al pit.

A les consultes afirmen que la concentració de pol·len s’ha avançat unes setmanes abans de l’inici de la primavera i, per tant “les al·lèrgies comencen abans i es perllonguen en el temps”, com afirma la Dra. Magalí Giménez, al·lergòloga de la Clínica Sant Josep. També s’ha detectat la relació entre els dies de màxima concentració de pol·len amb un augment de les visites als serveis d'urgències per asma.

El canvi climàtic influeix en l’aparició d’al·lèrgies

Segons un article publicat a National Geographic, la manca de precipitacions a l’Estat Espanyol i la contaminació ja ha provocat un hivern més dur del que és habitual per als al·lèrgics, amb símptomes més intensos i amb uns índexs de concentració que s’han quadruplicat durant el mes de febrer. Així, el canvi climàtic també afecta negativament al curs de les al·lèrgies.

L'Organització Mundial de la Salut estima que el 2050 la meitat de la població del planeta patirà d’un trastorn al·lèrgic. Actualment, les al·lèrgies oscil·len entre el 10% i el 30% dels adults i fins al 40% dels nens. Com explica la Dra. Laia Ferré, “fa 20 anys era més fàcil trobar pacients amb una única al·lèrgia. Actualment, comptem amb pacients que presenten vàries al·lèrgies, fent que els tractaments siguin més complexos”. I és que, cada vegada són més pacients els qui tenen al·lèrgia a diversos tipus de pol·len i també als àcars de la pols, als fongs de la humitat o als animals de companyia, fet que pot intensificar la simptomatologia en aquesta època de màxima pol·linització

La bona notícia és que, tant la rinitis com l'asma al·lèrgiques provocades per pol·len o altres al·lergens es poden tractar, sempre sota supervisió mèdica,  amb antihistamínics, antiinflamatoris nasals, broncodilatadors, i en molts casos es pot iniciar un tractament amb immunoteràpia (vacunes) per tal de reduir l’ús de medicació i millorar l’evolució de la simptomatologia al·lèrgica. Per això és important realitzar un diagnòstic de la causa de l’al·lèrgia i un cop identificada es recomana prendre algunes precaucions:

Com prevenir les al·lèrgies respiratòries?

  1. Conèixer amb un diagnòstic mèdic quin és el pol·len causant de l’al·lèrgia per poder instaurar un tractament individualitzat
  2. Consultar la web de la Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica o la d'altres organismes oficials, per estar informats dels nivells ambientals de pol·len de la zona on vivim o allà on volem anar a passar el cap de setmana, les vacances, etc.
  3. Durant l’època de pol·linització, continuar utilitzant la mascareta (FFP2) i ulleres de sol a l’exterior per a minimitzar l’exposició al pol·len.
  4. Ventilar la casa durant 5 o 10 minuts abans de les 7 del matí o més enllà de les 10 de la nit. Durant les primeres hores del matí i les darreres del vespre és quan s’acumula una concentració més gran de pol·len.
  5. Tancar les finestres quan es condueix per evitar que els grans de pol·len entrin al cotxe.
  6. Canviar-se de roba i rentar-la per treure els al·lèrgens que queden als teixits.
  7. Passar freqüentment l’aspiradora i controlar la humitat amb un deshumidificador.