Coneixes les diferències entre implants, pròtesis i ponts dentals?
La Dra. Neus Lanau de l'Institut d'Odontologia i Maxil·lofacial Avançada explica les diferències de cada tractament i la seva correcta aplicació
Quan es perd una dent, per un traumatisme, una infecció o una càries, entre altres causes, apareix la necessitat de trobar-ne una de recanvi, tant per estètica com per funcionalitat. Però, sabem què ens volen dir els odontòlegs quan ens parlen de pròtesis o implants?
La Dra. Neus Lanau és odontòloga especialitzada en implantologia, periodòncia i estètica interdisciplinar a l’IOMA, l’Institut d’Odontologia i Maxil·lofacial Avançada de la Clínica Sant Josep, on ha visitat centenars de pacients que li formulen les preguntes següents:
Per què és tan important no quedar-nos sense peces dentals?
Hi ha diverses causes que fan que sigui necessari reemplaçar o col·locar una o més peces dentals més enllà de l’estètica i l’autoestima. Com detalla la Dra. Lanau, és important recuperar les peces perdudes “per assolir una correcta masticació però, també, per evitar les alteracions en l’articulació mandibular, en l’encaix de les dents, en la deglució o, fins i tot, durant la parla”.
Una vegada la persona ja té clar que vol recuperar el seu somriure, s’inicia tot un estudi previ amb l’escàner intraoral per a obtenir imatges en 3D, i l’ortopantomografia, que és la radiografia de la boca. Fins i tot es pot realitzar un TAC dental, per valorar l’estat de salut bucodental d’aquella persona i analitzar la causa que ha provocat la pèrdua de la peça dental. Aquest estudi permet definir un tractament correcte, que pot passar per portar implants, pròtesis o fer ponts dentals.
Com detalla la Dra. Lanau, "sovint ens trobem amb un problema de definició de cada paraula, que fa que els pacients confonguin els termes i, en conseqüència, ho atribueixin a tractaments amb diferenciació de preu". Com explica Lanau, “l’implant és el cargol que va dins de l’os i la geniva i que no queda visible perquè, al seu damunt, necessàriament hi anirà la pròtesi”. La col·locació d’aquests implants comporta una intervenció quirúrgica ambulatòria que es pot fer amb anestèsia local.
Es dona el fet que el terme pròtesis és molt genèric i es defineix com a tota aquella peça, feta amb diversos materials, que es col·loca per sobre d’una dent malmesa o al damunt d’un implant. Segons la seva tipologia, les pròtesis poden ser removibles, com les dentadures postisses, o parcials removibles, que són aquelles pròtesis que s’aguanten amb uns ganxets a les peces dentals i que es poden treure a l’hora de dormir o per netejar correctament la boca. També existeixen les pròtesis fixes, com les corones de ceràmica o porcellana.
Els ponts també són considerats una pròtesi i es fan servir quan s’ha perdut una peça dental i s’agafen com a puntals la dent de davant i de darrere de la que s’ha perdut.
Existeix la falsa creença que els ponts entre dents és la solució “fàcil i sense dolor” i que les pròtesis dentals “són tractaments per a persones en edat avançada, ja que es pensa en la típica dentadura postissa”, afirma la Dra. Lanau.
A quina edat es poden col·locar les pròtesis?
Les pròtesis poden ser a qualsevol edat depenent de les circumstàncies de cada pacient. Com detalla Lanau, “ens trobem amb persones joves que han perdut incisius o peces dentals per un traumatisme fort o una patologia i se’ls hi reemplaça la peça perduda amb un implant i la seva corresponent pròtesis”.
La tria d'un mètode o l'altre depèn, sobretot, de la causa que ha provocat la pèrdua dental, l'estudi del volum i la quantitat d'os que té el pacient i els seus hàbits diaris. Lanau remarca que, per pal·liar els nervis a una intervenció quirúrgica, com pot ser la col·locació dels implants, l'IOMA compta amb quiròfans per si calgués fer una sedació parcial o total del pacient. Però, com afirma, “a l'IOMA ens caracteritzem per explicar el tractament pas a pas i acompanyem el pacient per fer que el procés sigui el més entenedor i efectiu possible."
Si tens dubtes sobre quin ha de ser el tractament més idoni, pots demanar hora a l’IOMA, l’Institut d’Odontologia i Maxil·lofacial Avançada a través del telèfon 93 875 93 20 o bé al correu ioma@clinicasantjosep.cat.