Com trobar l'equilibri entre l'exposició a les pantalles i la salut visual
28/9/2021

Com trobar l'equilibri entre l'exposició a les pantalles i la salut visual

L’equip d’Oftalmologia dona recomanacions per reduir la fatiga visual associada a la sobreexposició de les pantalles

L’augment de les reunions virtuals durant el teletreball,  l’aparició de noves aules virtuals per als alumnes de les escoles i la suma d’hores d’oci que es dediquen a les pantalles, com veure sèries o navegar per les xarxes socials, ha provocat una sobreexposició a les pantalles, comportant  un accelerament dels casos de miopia i un empitjorament en els pacients amb el síndrome de l’ull sec en els darrers mesos.

Enrogiment, fatiga visual i increment de miopia

Davant aquests canvis que hem viscut des del covid19, com es pot detectar si existeix un problema de visió associat a una sobreexposició de les pantalles? Com exposa la Dra. Núria Planas, oftalmòloga de la Clínica Sant Josep, el què poden notar els pacients és “un enrogiment dels ulls, una sensació de sequedat o de cos estrany, que els ulls piquen o ploren, que hi veuen un mica borrós i, fins i tot, algunes persones poden tenir mal de cap en acabar la seva jornada laboral davant de la pantalla”.  Molts d’aquests símptomes són ocasionats per fer-ne un ús de les pantalles sense la distància adeqüades al dispositiu, per la disminució en la freqüència de parpelleig o bé per configuracions de pantalla amb una brillantor excessiva o amb un contrast deficient.

Les revisions oftalmològiques com a eina de prevenció i detecció de patologies

Els casos de miopia s’han duplicat en les darreres dècades degut al temps excessiu que es dedica a les pantalles i per l’increment de les activitats en espais tancats.  Per aquest motiu, les revisions oftalmològiques  són una visita de prevenció  on es repassen les rutines de cada pacient per conèixer l’origen dels seus problemes de visió i així elaborar pautes i recomanacions per evitar el cansament de la musculatura ocular i les patologies associades a la vista. 

Tenint en compte les necessitats dels pacients, actuals i futures, la Clínica Sant Josep disposa d’un servei d’Urgències Oftalmòlogiques, de dilluns a divendres, de 9 a 13h i de 15h a 19h per a tots aquells pacients que requereixen d’un servei urgent.

 

Recomanacions per reduir els riscos de la sobreexposició a les pantalles

  • S’han de guardar les distàncies adequades respecte a la pantalla. Si s’està davant d’un ordinador, es recomanable seure a 60 – 70 cm de distancia; si és un portàtil, a 40 – 50 cm de distancia i si és un mòbil, entre 30 – 40 cm.
  • Fer un descans de les pantalles, apartant la vista seguint la regla "20-20-6": per cada 20 minuts de treball intensiu davant la pantalla, mirar durant al menys 20 segons a una distància major de 6 metres com, per exemple, mirar per una finestra o canviar d’espai.
  • Restringir l’ús de dispositius electrònics durant els àpats i una hora abans d'anar a dormir.
  • Parpadellejar per tal d’evitar ressecar l’ull.
  • Evitar l'ús de pantalles a l'exterior o en zones molt lluminoses, atès que els reflexos brillants de la pantalla poden afavorir la fatiga visual.
  • No és convenient treballar a les fosques.
  • Ajustar la brillantor i contrast perquè el seu ús sigui el més confortable possible.