Ara ens toca als homes! Vasectomia sense bisturí
16/2/2018

Ara ens toca als homes! Vasectomia sense bisturí

La vasectomia és la tècnica de contracepció masculina més efectiva que hi ha. La seva efectivitat és d’un 99%.

És una tècnica que malgrat la seva antiguitat ha continuat progressant, disminuint els riscos i complicacions.

Actualment la tècnica d’elecció és la vasectomia sense bisturí, que consisteix en la dissecció de la pell i conductes deferents amb unes pinces especials que separen la pell sense tallar-la. D’aquesta manera disminueix el risc d’hematomes i infeccions post-operatòries. Els conductes deferents se seccionen, es cauteritza un extrem i es crea una tanca de teixit entre els dos per evitar la seva reconnexió espontània.

És una cirurgia senzilla i ambulatòria que requereix aproximadament de 20 a 30 minuts, que permet tornar a casa el mateix dia. A més a més es pot afegir la tècnica de vasectomia sense dolor que, a més de l’ús d’anestèsia local, es combina amb una sedació superficial per a un major comfort del pacient.

Després de l’alta, generalment s’aconsella l’ús d’antiinflamatoris, repòs d’exercici físic i sexual durant al menys 48 hores, permetent reincorporar-se a la feina l’endemà mateix si les condicions laborals d’esforç físic ho permeten.

Després de la vasectomia sense bisturí és molt important continuar amb el mètode anticonceptiu d’elecció fins a realitzar un control de semen passades 6-8 setmanes. El motiu és el risc de persistència d’espermatozoides viables en els conductes deferents i de la reconnexió espontània dels conductes que, encara que sigui del 1%, haurem de cuidar.

 

Roberto Castañeda Argaiz
Especialista en Urologia i Andrologia a la Clínica Sant Josep