Els roncs a la nit, una patologia severa que cal tractar
23/10/2020

Els roncs a la nit, una patologia severa que cal tractar

Roncs? Sensació ocasional d’ofec durant el son? Somnolència diürna? Aquests són alguns símptomes que poden indicar que una persona pateixi l’anomenada apnea obstructiva del son. Una afecció que té solució!

Les persones que pateixen l'apnea del son tenen un trastorn del son caracteritzat per la interrupció sobtada de la respiració quan estan dormint i moltes vegades no en són conscients. Aquesta patologia respiratòria és considerada severa i està associada amb la hipertensió, la diabetis i els problemes cardíacs. En línies generals, la pateixen un 24% dels homes i un 9% de les dones, i es veu agreujada en persones grans, en persones amb sobrepès i en pacients amb hàbits tòxics com el tabaquisme i l’alcoholisme.

La interrupció sobtada que caracteritza l’apnea del son està provocada perquè la musculatura de la faringe i la llengua es distenen durant el son i bloquegen les vies respiratòries. És a dir, tenen uns roncs forts perllongats de manera regular durant un temps fins que són interromputs per un període de silenci de més de deu segons, estona durant la qual es talla la respiració. Aquestes pauses reiterades de la respiració poden arribar a ser fins a 600 vegades per nit.

Per tal de no ofegar-se, el cervell reacciona amb despertars d’alarma que la persona no percep mentre dorm. I és quan la respiració es restableix amb espasmes d’aire que la persona produeix forts roncs. Aquests despertars reiterats pertorben el son i no permeten descansar, fent que al matí les persones afectades es despertin somnolents, que estiguin cansades durant el dia o que els costi concentrar-se, el què, per exemple, podria causar els temuts episodis de son al volant.

Existeix una solució per a les persones que pateixen l’apnea obstructiva del son?

Un dels tractaments que actualment ofereix l’equip d’odontòlegs i cirurgians orals i maxil·lofacials de l’Institut d’Odontologia i Maxil·lofacial Avançada (IOMA) són els dispositius d’avançament mandibular d’alta eficàcia per a tractar l’apnea obstructiva del son gràcies a l’elaboració personalitzada que es fa per a cada pacient.

Aquest dispositiu és un sistema intraoral elaborat a mida basat en una impressió maxil·lomandibular del pacient que consta d’una fèrula maxil·lar i una fèrula mandibular. I és gràcies al disseny de l’aleta que té la fèrula, que la mandíbula es desplaça suaument fins a la posició ideal perquè el tractament sigui un èxit. D’aquesta manera, el teixit i la musculatura de la faringe es tensen, la llengua es manté també avançada i les vies respiratòries romanen obertes durant el son. A més, aquesta tensió evita que la respiració faci vibrar els teixits tous de la part superior de la faringe, que és una de les principals causes dels roncs forts.


Dr. Shum Prats
Ortodontista de l’Institut d’Odontologia i Maxil·lofacial Avançada (IOMA) de la Clínica Sant Josep