La Clínica Sant Josep incorpora una prova que ajuda a diagnosticar els problemes de vertigen
3/5/2024

La Clínica Sant Josep incorpora una prova que ajuda a diagnosticar els problemes de vertigen

Els professionals del Servei d’Otorrinolaringologia poden detectar més fàcilment aquesta patologia de l’orella interna, que afecta una gran part de la població

L’equip d’otorrinolaringòlegs de la Clínica Sant Josep compta amb un nou aliat per detectar el vertigen: el Vídeo Head Impulse Test (vHIT). Es tracta d’una prova diagnòstica a través de la qual es determina el grau d’afectació i el funcionament del sistema vestibular, situat a l’orella interna i encarregat de mantenir l’equilibri, coordinar els moviments del cap i del cos, i fixar la mirada en un punt de l’espai.

El Dr. Ricardo Bartel, otorrinolaringòleg de la Clínica Sant Josep, explica que incorporar aquesta prova suposa “un pas més en la detecció d’una patologia que afecta molta gent, ja que el vHIT ajuda a diagnosticar el vertigen de forma més ràpida i còmoda per al pacient”. Afegeix que també és important perquè, “a més de continuar tecnificant el servei, s’amplia la nostra capacitat de resolució, cosa que permet que  els pacients no hagin de desplaçar-se a altres centres per poder-se fer aquesta prova”.

El Vídeo Head Impulse Test se suma a la resta de proves que realitzen des del Servei d’Otorrinolaringologia i que ajuden en la detecció del vertigen, com ara l’audiometria o altres proves vestibulars.

En què consisteix exactament el Vídeo Head Impulse Test?

Per poder fer aquesta prova, el Servei d’Otorrinolaringologia s’ha dotat amb un nou aparell que integra un ordinador. Aquest mesura el reflex vestibuloocular i detecta si tot funciona correctament o no. Segons el Dr. Bartel, aquest reflex es veu afectat en pacients que presenten vertígens, ja que “els seus ulls no són capaços de seguir el moviment ràpid del cap i és quan es genera una sensació de moviment”.

Durant la prova, que no és gens indolora, el pacient s’asseu en una cadira i se li col·loca un dispositiu similar a unes ulleres que porten una càmera incorporada. El pacient ha de seguir un punt a la paret per, així, intentar fixar la mirada. Seguidament, se li fan fer moviments ràpids amb el cap en diferents direccions. L’objectiu és identificar els moviments del cap i la pupil·la per veure si hi ha alguna anomalia.

Per què es produeix el vertigen?

El pacient amb vertigen pateix una sensació il·lusòria molt desagradable com si tot el seu entorn es mogués, quan no hi ha moviment real. El Dr. Bartel explica que “els episodis solen ser recurrents i poden durar des de segons fins a hores”.

La causa més freqüent és el vertigen posicional paroxismal benigne (VPPB), que es caracteritza per “episodis breus, però repetitius, vinculats amb els canvis posturals”. 

De vertígens n’hi ha de diferents classes i el seu tractament dependrà de les causes i dels símptomes que el provoquin. Per distingir-ne el tipus i fer un bon diagnòstic, la informació que pugui proporcionar el pacient serà clau. En aquest sentit, una de les primeres accions que realitzen els otorrinolaringòlegs és una entrevista que els permet identificar els símptomes, determinar la durada dels episodis i quin efecte tenen o saber si la persona ha realitzat algun tipus de tractament, entre d’altres.

El tractament

Un cop fet el diagnòstic, es prescriurà el tractament més adequat, que variarà en funció dels símptomes. En molts casos, la recuperació de l'estabilitat pot millorar-se amb tractament rehabilitador.

El Dr. Bartel insisteix que és molt important acudir al metge si s’ha patit algun episodi “per diagnosticar i determinar quina classe de vertigen és”, una tasca que sovint és difícil perquè en alguns pacients “coincideixen diversos símptomes”.

En cas de vertigen o altres patologies de l’oïda, podeu contactar i demanar hora al Servei d’Otorrinolaringologia de la Clínica Sant Josep a través del telèfon 93 874 42 98 o de l’app Espai Pacient.

ALTRES NOTÍCIES