Noves avaluacions funcionals de la Unitat de Readaptació Esportiva Integral
1/10/2023

Noves avaluacions funcionals de la Unitat de Readaptació Esportiva Integral

Els professionals de la Unitat de Readaptació Esportiva Integral es desplacen als clubs esportius que ho requereixen per fer proves funcionals i determinar estratègies que han de contribuir a un millor rendiment individual i col·lectiu

Fer esport és beneficiós per a la salut i començar a fer-ne des de ben petits és una garantia a l’hora de crear un estil de vida saludable. El Centre de Medicina de l’Esport del CIMETIR de la Clínica Sant Josep compta, des del seu trasllat a la Clínica ara fa més d’una dècada, amb un equip multidisciplinari dedicat a la medicina esportiva que han contribuït a convertir-lo en un centre referent en les revisions medicoesportives personalitzades.

Ara, el CIMETIR fa un pas més enllà i dona la possibilitat de completar les revisions mèdiques esportives amb uns tests i proves d’avaluació funcional individualitzada que tenen lloc durant els entrenaments dels esportistes. Per fer-ho, els professionals de la Unitat de Readaptació Esportiva Integral traslladen les màquines de valoració funcional per obtenir dades d’anàlisi en temps real de la força, l’equilibri i el moviment, i així aportar encara més informació de valor sobre el rendiment i l’estat de salut dels esportistes.

 Analitzar els esportistes en el seu lloc d’entrenament permet que els preparadors físics o entrenadors tinguin dades objectives i fiables, tant quantitatives com qualitatives, de l’estat actual dels seus esportistes. D’aquesta manera poden conèixer els seus punts febles i planificar el treball i l’entrenament amb pautes individuals i personalitzades.

En aquest procés, la comunicació entre els professionals de la Unitat de Readaptació Esportiva Integral i els preparadors físics és clau. Aquestes proves funcionals permeten detectar qualsevol dèficit o mancança que podria derivar en una molèstia o una lesió.  Com detalla Juanjo Brau, cap de fisioteràpia i readaptació de la unitat, “els valors que s’extreuen d’aquesta anàlisi ajuden els clubs a optimitzar l’entrenament i saber on s’han d’enfocar, tant en l’àmbit individual com col·lectiu”.

Diversos clubs esportius ja s’han beneficiat d’aquest nou servei

Diversos clubs com el BAXI Manresa, el FC Fruitosenc o el Club Esportiu Moià ja s’han posat en mans del l’equip de la Unitat de Readaptació Esportiva Integral per conèixer l’estat de salut dels jugadors dels primers equips. Això ha permès obtenir dades per valorar, de manera molt fiable i precisa, la força, el moviment i el equilibri dels esportistes en una àmplia varietat d’exercicis i salts.

Aquests tests i proves funcionals, que s’han fet durant la pretemporada, han ajudat a completar les proves d’esforç i rendiment del Centre de Medicina de l’Esport del CIMETIR. Cal tenir en compte que no només són una eina de prevenció, sinó que també ajuden a millorar el rendiment perquè ofereixen pautes per optimitzar els resultats esportius, tant individuals com col·lectius.

Segons Brau, són unes proves importants ja que “ens proporcionen encara més informació per saber si aquell esportista està en unes condicions òptimes o té mancances a corregir per acomplir l’activitat física concreta”. Tot i que una valoració funcional esportiva no pot garantir un risc zero, sí que està comprovat que les exploracions que es realitzen són suficients per detectar la majoria de problemes mèdics que poden posar en risc la salut de l’esportista.

Aquestes avaluacions no s’adrecen només a esportistes d’elit sinó que estan obertes a qualsevol club esportiu i/o esportista que vulgui completar el seu estudi de salut. L’única recomanació prèvia és que, per duu terme aquestes proves tan exigents, l’esportista hagi pogut descansar o no hagi fet un exercici físic d’alta intensitat el dia abans del test, fet que podria alterar els paràmetres.

Aquesta mateixa recomanació també serveix per a tots aquells esportistes que han de passar una revisió esportiva al CIMETIR, atès que inclou una valoració de la història clínica i esportiva, un estudi antropomètric i una exploració cardíaca intensa. A més, els atletes també han de superar una prova d’esforç amb analitzador de gasos i se’ls mesura l’àcid làctic per determinar l’estat físic.

Es pot demanar hora per la unitat de Readaptació Esportiva Integral a través de la plataforma Espai Pacient, per telèfon al 93 875 95 01 o per correu a readaptacioesportiva@clinicasantjosep.cat.