Com podem evitar l’otitis externa o otitis del nedador
9/9/2024

Com podem evitar l’otitis externa o otitis del nedador

El Dr. Guillem Viscasillas, otorrinolaringòleg de la Clínica Sant Josep, ens dona alguns consells i recomanacions per prevenir l’aparició d’aquesta infecció, que afecta sobretot els més petits de casa durant l’estiu.

Ja som a les acaballes de l’estiu. Tot i això, les platges i les piscines encara són plenes de banyistes que busquen refrescar-se i portar millor la calor. Però l’exposició a l’aigua pot desencadenar una de les infeccions més freqüents que es produeixen durant aquesta època de l’any: l’otitis externa. També coneguda popularment com a “otitis del nedador”, l’otitis externa és una infecció que afecta el conducte auditiu extern i que acostuma a tenir un origen bacterià.

Tal i com indica el Dr. Guillem Viscasillas, otorrinolaringòleg de la Clínica Sant Josep, aquest tipus d’otitis “es veu afavorida per la humitat excessiva i pot afectar a persones de totes les edats, però especialment afecta els infants”.

Què és exactament l’otitis i per què es produeix?

L’otitis és una infecció o inflamació d’alguna de les parts principals de l’orella. Els símptomes més comuns són picor o coïssor al conducte auditiu, mal d’orella (especialment en tibar-la, pressionar-la, mastegar o moure el cap), sensació de tenir l’orella tapada o secreció d’un líquid blanquinós o groguenc i d’olor desagradable.

El Dr. Viscasillas explica que, en funció de la part de l’oïda afectada, podem diferenciar dos tipus principals d’otitis: l’externa i la mitjana. En el primer cas, la infecció es produeix al conducte auditiu i, generalment, és causada per bacteris o fongs. Acostuma a afectar a les orelles de les persones que passen molt de temps en contacte amb l’aigua. “L’excés d’humitat en el conducte auditiu pot comportar una irritació del conducte auditiu extern, fent que els gèrmens acabin causant una inflamació”, afegeix el Dr. Viscasillas.

En cas que la part de l’orella afectada sigui la mucosa de l’oïda mitjana, ens trobarem davant d’una otitis mitjana, una infecció més freqüent durant l’hivern, quan hi ha més grips i refredats.

El diagnòstic

Davant la sospita d’una otitis, generalment el que fan els otorrinolaringòlegs és “una exploració otoscòpica, que consisteix a examinar l’oïda interna i la membrana del timpà des de l’orifici del conducte auditiu extern”, indica l’otorrinolaringòleg de la Clínica Sant Josep. Aquesta prova, que es realitza mitjançant un otoscopi, permet detectar signes d'otitis, inflamació o lesions, per exemple.

Segons el Dr. Viscasillas, si es tracta d’una otitis externa, “el conducte es veurà inflamat i és possible que l’orella supuri. Un altre signe d’alerta serà un augment de dolor en pressionar el conducte auditiu o en moure el pavelló auricular”.

Com es pot tractar una otitis?

El tractament variarà en funció de la simptomatologia i el tipus d’otitis. “Si estem davant d’un cas d’otitis externa, el tractament que s’aplicarà d’entrada seran gotes òtiques que continguin antibiòtics”, explica el Dr. Viscasillas. Les gotes s’aplicaran entre una setmana i deu dies aproximadament directament a l’orella afectada. En cas que els símptomes no desapareguin, es recomana acudir a la consulta d’Otorrinolaringologia per fer una neteja del conducte auditiu.

En aquelles persones en què no els funcionin les gotes ni la neteja -ja sigui perquè la infecció és molt forta o bé perquè no acaben d’evolucionar bé- hauran de prendre antibiòtic oral per complementar la resta de tractaments.

Consells pràctics per prevenir l’otitis

La millor manera de prevenir l’otitis és controlar els factors que n’afavoreixen l’aparició. “Eixugar-se bé les orelles amb una tovallola suau, fer servir taps de protecció per evitar l'entrada d'aigua al conducte auditiu, evitar el bany en zones potencialment contaminades per la presència de bacteris o fer-se una neteja són algunes mesures que poden ajudar a prevenir o minimitzar els símptomes de l’otitis”, explica el Dr. Viscasillas.

L’otorrinolaringòleg afegeix que les persones que habitualment tenen problemes de cera a les orelles o que habitualment requereixen l’extracció de taps de cerumen és important que acudeixin a la consulta d’Otorrinolaringologia per fer-se una neteja, especialment durant aquesta època de l’any i, així, prevenir possibles complicacions.

En cas d’otitis o altres patologies de l’oïda, podeu contactar amb el Servei d’Otorrinolaringologia de la Clínica Sant Josep a través del telèfon 93 874 42 98 o bé des de l’app Espai Pacient.