Esport i cardio: quan és necessari conèixer l'estat de salut del nostre cor
2/6/2022

Esport i cardio: quan és necessari conèixer l'estat de salut del nostre cor

A l’estiu, augmenta el risc de patir accidents cardiovasculars en fer pràctiques esportives intenses sense control previ

Fer exercici físic de manera regular és un dels hàbits de vida saludable que haurien de seguir la gran majoria de persones. Els esportistes amateurs acostumen a augmentar la pràctica esportiva durant l’estiu en tenir més hores de sol i més hores lliures. Aquest fet però, també fa que s’incrementin les incidències per deshidratacions i síncopes quan es realitza una pràctica esportiva intensa sense control mèdic previ.

Com comenten els professionals del CIMETIR, el Centre de Medicina Esportiva, Traumatologia i Rehabilitació de la Clínica Sant Josep, “si durant qualsevol època de l'any és fonamental realitzar un reconeixement mèdic, encara és més important en les èpoques d’estiu”.

En el cas de l'exercici físic és fonamental el control mèdic, tant per als principiants com per als que tenen previst fer una prova d'elit o molt exigent a nivell d'esforç, perquè “una sobrecàrrega d'exercici i les altes temperatures de l’estiu poden ser el desencadenant d’un accident cardiovascular o una arrítmia”, expliquen des del servei de Cardiologia de la Clínica Sant Josep.

Factors claus que fan necessàries les proves cardíaques

Les revisions medicoesportives amb proves cardíaques són necessàries sempre en aquelles persones que tinguin antecedents familiars de malalties cardiovasculars. Però també ho són per als esportistes que tenen més de 40 anys i factors de risc com pot ser tenir colesterol o tensió elevada, patir sobrepès o ser una persona fumadora i/o diabètica.

"L'ideal és fer el seguiment d'aquest tipus de pacients una vegada a l'any perquè això permet a l'especialista mantenir un seguiment, conèixer l'estat de salut i fer alguna prova de control rutinària", explica del metge esportiu del CIMETIR, Pedro Rodríguez. El doctor Rodríguez també creu que no està de més fer un estudi cardíac en consulta a aquelles persones que s'han proposat reprendre una activitat física, de moderada a intensa, després d'un temps d'inactivitat i "que no saben quina és la seva situació cardiovascular". 

En què consisteix una revisió mèdica cardíaca?

Tal com ens explica el doctor Rodríguez, el primer pas és parlar amb el pacient sobre el tipus d'activitat física que es farà, el pla d'entrenament i com estarà supervisat. Un cop valorats també els factors de risc, es realitza una exploració física, un electrocardiograma, un ecocardiograma amb electrosons al cor i una prova d'esforç.

En fer aquesta revisió, si el cor està totalment sa, probablement no passi res més que tenir sensació intensa de fatiga quan es fa una activitat física intensa o moderada. Però, si es pateix alguna malaltia podria arribar a produir-se una anomalia o un  trastorn greu del ritme fins arribar a l’aturada cardíaca. I, precisament, aquests canvis el que es pot preveure gràcies a la prova d’esforç.

També és important acudir al cardiòleg si, per exemple, en fer exercici o caminar a certa velocitat notem punxades al pit, manca d'aire, fatiga intensa o palpitacions. “En la meitat dels accidents cardiovasculars, el pacient havia notat algun símptoma a la setmana o els dies previs”, detallen l’equip de cardiòlegs. Però alerten que “és més probable tenir un accident coronari si descuidem l'alimentació o descuidem els factors de risc cardiovascular que si fem esport".

El CIMETIR compta amb un servei de cardiologia especialitzat en aquest tipus de revisions tant per a esportistes amateurs com esportistes d’elit que ajuden a prevenir els efectes adversos i valorar la salut cardiovascular de cada pacient, en pausa i moviment.