La Clínica Sant Josep porta la psicologia de l’esport als clubs
30/6/2024

La Clínica Sant Josep porta la psicologia de l’esport als clubs

Aquest servei s’ofereix des de la Unitat de Readaptació Esportiva Integral, integrada al CIMETIR. Ferran Lanau, psicòleg esportiu de la Unitat, parla dels beneficis d’incorporar aquesta figura en clubs

Promoure la salut mental entre els esportistes és un dels objectius de la Clínica Sant Josep. Per això, des de fa mesos la Unitat de Readaptació Esportiva Integral del centre compta amb la figura d’un psicòleg esportiu. El seu treball, juntament amb la resta de professionals que en formen part, permet oferir una atenció integral als usuaris que hi acudeixen.

I és que en els darrers anys, conscients dels beneficis que aporta, la presència del psicòleg de la Unitat en entitats i clubs esportius ha anat incrementant de manera exponencial alhora que cada vegada més persones contracten aquest servei.

El paper d’un psicòleg esportiu

Tal i com indica Ferran Lanau, psicòleg esportiu de la Unitat de Readaptació Esportiva Integral de la Clínica Sant Josep, el treball d’un psicòleg esportiu varia en funció de si l’esport és individual o col·lectiu, si es treballa directament amb l’esportista o el club o si s’atén a esportistes amateurs o d’elit. També del tipus d’esport que es tracta. “Com més adaptada sigui la tècnica, millor, ja que el treball serà més eficaç”, ressalta Lanau.

Primer de tot, el psicòleg s’encarrega de fer una bona observació i una avaluació de la situació. El següent pas serà “establir pautes i facilitar a l’esportista o el club les eines que ajudaran a millorar l’autoconeixement o el rendiment físic, per exemple, i treballar aquelles situacions conflictives que es produeixen durant la pràctica esportiva”. Tècniques com la relaxació, el plantejament d’objectius, l’enfortiment de l’autoconfiança mitjançant l’autodiàleg positiu o l’establiment d’estratègies que ajudin a controlar l'atenció durant la competició en són alguns exemples.

També serà imprescindible tenir present l’autodiàleg i prendre consciència del cos. “Escoltar-nos i parlar-nos de manera respectuosa és clau per gaudir saludablement de l’esport. També és crucial prendre consciència del nostre cos. D’aquesta manera, es pot detectar si alguna cosa no funciona correctament i posar-hi remei”, explica Lanau.

El paper d’un psicòleg esportiu durant la recuperació d’una lesió

Per a molts esportistes les lesions suposen un moment que, tard o d’hora, hauran d’afrontar. Tot i tenir-ho present, els efectes que tenen a nivell psicològic no són menors i per això la figura del psicòleg esportiu en aquest moment és clau. Lanau explica que hi ha diferents maneres d’acompanyar i ajudar als esportistes en aquest procés. Segons afirma, la més saludable és fent treball psicològic des del primer dia. “Treballar l’acceptació, controlar els timings, gestionar les pors i establir petits objectius és crucial per afrontar una lesió d’una manera sana”.

La psicologia esportiva, clau per a un millor rendiment

Tal i com explica Lanau, factors com l’estat d’ànim, la motivació o la capacitat d’adaptació, per exemple, poden afectar de manera negativa en la pràctica esportiva i una de les tasques que duu a terme el psicòleg esportiu és “donar eines perquè la persona pugui controlar aquestes situacions i gaudeixi fent esport d’una manera més saludable”. Si algun d’aquests factors està influint de manera negativa, entra en joc la psicologia esportiva, la ciència que estudia i treballa “els factors que intervenen en la pràctica de l’esport, tant de rendiment com d’activitat física”.

El més important és ser conscient de quins són aquests factors i tenir un bon autoconeixement. “És fonamental que la persona sàpiga interpretar les situacions, sigui perquè li han passat abans o bé perquè les ha observat en els seus companys, i que sigui capaç d’entendre-les i anticipar-se”, indica Lanau. També hi té un paper molt rellevant l’autoconeixement. Només si l’esportista es coneix a si mateix, podrà gestionar-se correctament. L’autoconeixement és clau per controlar i dirigir les emocions cap al rendiment físic desitjat”.

Si us identifiqueu amb alguna de les situacions esmentades o us interessa reforçar o millorar alguna habilitat psicològica, podeu adreçar-vos a la Unitat de Readaptació Esportiva Integral de la Clínica Sant Josep a través del telèfon 93 875 95 01 o bé el correu electrònic readaptacio@clinicasantjosep.cat.