Què és i quan està indicada la cirurgia ortognàtica?
9/12/2024

Què és i quan està indicada la cirurgia ortognàtica?

El coordinador de l’Institut d’Odontologia i Maxil·lofacial Avançada (IOMA), el Dr. Javier Mareque, explica en què consisteix aquest procediment quirúrgic que es realitza per corregir la posició dels ossos maxil·lars i resoldre problemes articulars o associats a l’apnea del son, entre d’altres

Moltes persones presenten problemes de mandíbula que, si no es corregeixen a temps, poden provocar complicacions en la seva salut. En algunes ocasions aquestes anomalies es poden corregir amb un tractament d’ortodòncia convencional, però d’altres requereixen moure les bases esquelètiques i, per tant, d’una intervenció quirúrgica: la cirurgia ortognàtica.

Segons el coordinador de l’Institut d’Odontologia i Maxil·lofacial Avançada (IOMA) de la Clínica Sant Josep, el Dr. Javier Mareque, la forma ideal de mossegar “es pot comparar al funcionament d’una capsa de sabates. Les dents de dalt han d’estar per sobre de les de baix, però hi ha persones que, a causa d’una anomalia del creixement, tenen les dents o els ossos maxil·lars tirats cap endavant o bé cap enrere”. Aquestes anomalies es coneixen com a prognatisme (mentó prominent) i retrognàtia (la mandíbula inferior està endarrerida en comparació amb la superior).

En aquests casos, l’odontòleg aconsella un tractament d’ortodòncia per moure les dents i, si esdevé necessari, cirurgia ortognàtica per corregir la posició dels ossos. Aquesta cirurgia ajudarà a modificar “una mossegada incorrecta o bé una mandíbula desalineada”, afegeix el Dr. Mareque. També està indicada per aconseguir una simetria facial i tractar les següents deformitats i condicions: paladar estret, somriure gingival, mossegada oberta o excessiu desgast de les dents, entre d’altres.

En què consisteix exactament aquesta intervenció?

La cirurgia ortognàtica és la correcció quirúrgica dels ossos dels maxil·lars que impliquen una deformitat facial i problemes en l'oclusió dental. En aquesta intervenció, que dura al voltant de dues hores, es reposiciona la mandíbula i el maxil·lar, fent talls als ossos que es fixen internament. Tal i com explica el Dr. Mareque, aquesta intervenció “es fa sota anestèsia general, generalment amb una nit d’hospitalització, i l’endemà el pacient ja pot tornar a casa”.

Durant els propers dies, haurà de seguir una dieta líquida i, transcorreguda la primera setmana, anirà introduint gradualment aliments una mica més durs. Dues o tres setmanes després de l’operació, ja podrà tornar a fer vida normal. Seguidament, tal i com indica el Dr. Mareque, serà important “fer controls ambulatoris” per mantenir una salut dental òptima.

El cap del Servei d’Odontologia i Cirurgia Maxil·lofacial explica que, en alguns casos i  paral·lelament a aquesta cirurgia, sol haver-hi un tractament d’ortodòncia, d’una durada aproximada d’entre 6 i 16 mesos i que varia en funció de la persona. La combinació d’ambdós tractaments serà clau perquè el resultat sigui un èxit.

Una cirurgia amb un doble objectiu: millores estètiques i funcionals

“Reduir el desgast de les peces dentals, millorar la respiració i la masticació, solucionar problemes de l’apnea del son o reduir possibles problemes digestius són alguns dels avantatges de la cirurgia ortognàtica”, destaca el Dr. Mareque.

Però a banda d’aquests beneficis a nivell funcional, aquesta intervenció quirúrgica també serveix per aconseguir millores estètiques, com ara una major simetria facial i, per tant, una millor aparença.

Si presenteu algun problema de mandíbula, podeu posar-vos en contacte amb l’Institut d’Odontologia i Maxil·lofacial Avançada (IOMA) de la Clínica Sant Josep a través del telèfon 93 875 93 20 o bé mitjançant el correu electrònic ioma@clinicasantjosep.cat.