La rehabilitació dental com a clau de l'èxit en les reconstruccions maxil·lofacials
5/9/2021

La rehabilitació dental com a clau de l'èxit en les reconstruccions maxil·lofacials

L’Institut d’Odontologia i Maxil·lofacial Avançada de la Clínica Sant Josep aposta per la rehabilitació oral en aquells pacients que han perdut part de la seva dentadura

Quan un pacient acut a l’Institut d’Odontologia i Maxil·lofacial Avançada (l’IOMA)  ho fa amb l’esperança d’obtenir un resultat exitós davant un problema especialment complex. Un dels casos més rellevants és, precisament, aquelles persones que han perdut bona part de la seva dentadura, bé sigui per factors biològics, com l’aparició de càries, infeccions, o factors funcionals, com una mala col·locació de la mandíbula o una mossegada asimètrica.

El fet de perdre la dentadura desencadena diversos problemes com pèrdua òssia de la mandíbula, canvis en la forma de mastegar i empassar els aliments, i que pot acabar repercutint en la salut digestiva i nutricional del pacient entre altres problemes com l’envelliment facial o la pèrdua d’autoestima

Un dels casos més complexos va arribar a finals de l’any 2020 a la consulta de la Dra.Sabine Wüstemann, professional de l’IOMA, qui ha format part del procés de rehabilitació d’un pacient a qui s’havia de reconstruir tota la dentadura en perdre bona part de les seves peces dentals.
 

Que és un rehabilitador oral?

La rehabilitació oral té l’objectiu de reconstruir una dentadura malmesa alhora que es dissenya un protocol d’higiene exclusiu per a cada pacient. Gràcies a l’equip multidisciplinari de l’IOMA, els pacients poden ser atesos i intervinguts pels especialistes adients en cada fase del tractament.

En aquest cas particular, els professionals de l’IOMA van analitzar els problemes presents per tal de dissenyar l’opció més òptima, que va començar amb tres intervencions: una cirurgia per a la col·locació dels implants, realitzada pel cap de l’IOMA, Dr. Javier Mareque, i dues endodòncies per conservar algunes dents, dutes a terme pel Dr. Cristian Izquierdo. Un cop realitzades les intervencions necessàries, la Dra. Wüstemann va iniciar la rehabilitació amb un primer escaneig digital que va servir per preparar un prototip sobre com quedaria la nova dentadura i el nou somriure. «Amb aquest escaneig, el pacient pot veure com quedarà, estèticament i funcionalment, la nova dentadura formada per moltes peces noves que s’implanten i algunes peces antigues que es reparen», diu la Dra. Wüstemann.

Al llarg de dos mesos de seguiment, el pacient va estar menjant, parlant i realitzant les seves activitats diàries amb un model provisional per habituar-se a la seva nova dentadura. Finalment, el pacient va rebre les noves peces dentals, que van ser implantades de forma exitosa.

El fet de tenir especialistes en rehabilitació oral ajuda a una correcta planificació del tractament, garantint la cirurgia mínimament invasiva i la col·locació dels implants al lloc necessari per evitar intervencions innecessàries.

 

Sabine Wüstemann

Odontòloga a l'IOMA