L’ull sec: la malaltia que augmenta amb la calor i l’estiu
1/8/2023

L’ull sec: la malaltia que augmenta amb la calor i l’estiu

L’equip d’Oftalmologia explica quins són els símptomes de la malaltia de l’ull sec

Durant els mesos d’estiu, augmenten les consultes al servei d’Oftalmologia de la Clínica Sant Josep per coïssor als ulls o sensació de tenir l’ull sec. Aquest fet es veu agreujat pels aires condicionats, la humitat, i les altes temperatures  i també incideixen malalties com la diabetis.  L’ull sec és una de les principals causes de la síndrome de Sjögren, una malaltia immunitària que afecta al voltant d’un 20% de la població, sent les dones les qui més ho pateixen, i que afecta diverses glàndules i comporta altres alteracions, més enllà de l’ull sec.

L’ull sec, com explica el Dr. Alberto Espejo, oftalmòleg de la Clínica Sant Josep, és una alteració que es produeix a la superfície de la còrnia i de la conjuntiva perquè no hi ha prou llàgrima o perquè es té una llàgrima de mala qualitat.  Espejo afegeix que, si la superfície de l’ull no està ben lubricada, “pot originar-se molèsties oculars, problemes visuals i lesions a la còrnia i a la conjuntiva.” El que passa en molts casos és que hi ha persones que pateixen de l’ull sec, però tenen dubtes perquè tenen llagrimeig constant. Com detalla Espejo,  “l’ull sec no significa no tenir llàgrima sinó que la lubricació de l’ull no és adequada”.

Una lubricació adequada de l’ull es dona quan hi ha un correcte equilibri entre la producció de llàgrimes de bona qualitat i un sistema de parpelleig normal. “Si aquest equilibri es trenca o s’altera per factors externs, com poden ser la humitat o l’estrès crònic,  la producció de llàgrima disminueix i hi ha propensió a desenvolupar ull sec”, comenta Espejo.

 L’ull sec no significa no tenir llàgrima sinó que la lubricació de l’ull no és adequada o està alterada.

 

 Quins són els símptomes?

Els símptomes més comuns dels pacients que tenen ull sec són la sensació de tenir un cos estrany a l’ull, picors, cansament ocular, dolor, hipersensibilitat lumínica o visió borrosa. Se suma a aquesta llista els pacients que tenen sensació de sequedat quan condueixen de nit, durant la lectura o quan utilitzen pantalles de dispositius electrònics. Com comenta Espejo,  “mirar amb molta atenció fa que parpellegem menys del que toca i que, per tant, tinguem poca llàgrima. Els pacients amb ull sec , però, es queixen d’aquests moments anteriors esmentats amb més incidència.

 

20230725_154453.jpg

 

Alguns dels factors de risc que fan aparèixer l’ull sec és tenir una edat avançada, treballar sota factors mediambientals de risc, com llocs amb humitats o contaminants, persones que utilitzen recurrentment les lentilles o persones que tenen altres malalties.

La malaltia de l’ull sec és molt complexa amb molts subtipus i símptomes superposats. Arribar a un diagnòstic correcte requereix experiència i pot trigar temps. Com explica el Dr. Espejo, “molts símptomes estan etiquetats i tractats com a ull sec”.  Per exemple, la conjuntivitis al·lèrgica, la blefaritis, la síndrome de la parpella flàccida, les distròfies corneals o  la toxicitat dels medicaments o cosmètics, són només algunes de les moltes afeccions que es poden denominar incorrectament com a malaltia de l'ull sec.

Per aquest motiu, si noteu malestar o sequedat als ulls, és important comptar amb un diagnòstic efectiu que permeti valorar correctament el problema per començar el tractament més adient.

La Clínica Sant Josep compta amb un servei d’urgències oftalmològiques on podeu adreçar-vos, de dilluns a divendres, de 9h a 13h i de 15h a 19h .